I maj lanserade Finlands kultur- och vetenskapsinstitut den öppna projektansökan Together Alone 2.0 som respons på de utmaningar för konstfältet som covid-19-pandemin orsakat. Ansökningsomgången riktade sig till konstnärer och kreativa aktörer vars verksamhet har påverkats av coronakrisen. Av 140 inkomna ansökningar valdes åtta projekt som stöder nya konstnärliga tankar och tillvägagångssätt i dessa tider.
“Ansökningarna var av hög kvalitet och kom från flera olika konstnärliga discipliner. De var inspirerande att läsa. De utvalda projekten är särskilt mångsidiga: ekologiskt mode, ett AI-ljudkonstverk, podcasts och cirkuskonst. De framhäver vikten av gemensamma förfaringssätt och den världsomfattande vikten av konst”, berättar Pauliina Ståhlberg, direktör för Finlands institut i Madrid.
Vi är väldigt imponerade av varje mottagen ansökan och tagna av hur konstnärer världen över har speglat de unika undantagsförhållandena genom konst – framför allt tillsammans. För Together Alone 2.0 valdes följande arbeten:
- Minna Pöllänen och Bang Geul Han: Talk Me Tender
- Anni Puolakka och Ellie Hunter: Inside Eye, Mother Compost
- Jani Kaila och Maarten Wentholt: Veerkracht
- Meriam Trabelsi och Caroline Suinner, Pehmee Kollektiivi: Safer Spaces For Unhad Conversations
- Johanna Rotko: The Nature of Microbes
- David Kozma: The Middle Eastern Bloc podcast Presents Spring ’ 21
- Jaana Pirskanen and Jukka Vallisto: Together Alone In Time
- Milena Oksanen, Diego Machado och José Filgueira: Beatland (A Circus Dream)
Bekanta dig med de enskilda Together Alone 2.0-projekten från och med augusti genom att följa instituten i sociala medier och hashtaggen #TogetherAloneFI.
För mera information:
Pauliina Ståhlberg
Direktör, Finlands institut i Madrid
pauliina.stahlberg(at)madrid.fi
Jaakko Nousiainen
Direktör, Finlands institut i Storbritannien och Irland
+44 (0)7711004801
jaakko.nousiainen(at)fininst.uk