Finlands institut i Frankrike

Kuva instituutilta
© Mikko Ryhänen

www.institut-finlandais.fr/
www.facebook.com/institutfinlandais
twitter.com/InstFin
www.instagram.com/institutfinlandais/

60, rue des Écoles
75005 Paris
France

+33 7 68 44 07 66

Finlands institut i Frankrike – Institut finlandais är en självständig och mångdisciplinär kulturaktör som presenterar och främjar finländsk kultur, konst och kreativa branscher i Frankrike. Institutet producerar ett mångsidigt kulturprogram i samarbete med internationella samarbetsparter både i institutets egna utrymmen och annanstans. Institutets verksamhet främjar internationell dialog inom olika konstsammanhang.

Institut finlandais öppnades 1990. Arkitekt Juhani Pallasmaa har planerat institutet, som finns i en gammal biograf i hjärtat av Quartier Latin i Paris. Utrymmena fungerar som en internationell mötesplats och är en plattform för att presentera finländsk kultur, kunnande och samhällsliv. Utrymmena förnyades vid en omfattande renovering 2017–2018 under ledning av Pekka Littow från Littow architectes. Institutet öppnades igen för publik i juli 2018. Studio Joanna Laajisto står för det förnyade institutets inredning.

Institutets verksamhet i de egna lokalerna består huvudsakligen av ett café, ett galleri och en biograf. Café Maa finns i byggnadens stora sal, där det även ordnas kulinariska och kulturella evenemang. Galleriet mot Rue des Écoles fungerar med sina utställningar som ett skyltfönster för finländsk konst och design. Biografsalongen med 60 sittplatser på bottenvåningen erbjuder ett regelbundet filmprogram samt andra aktiviteter.

Institutet upprätthålls av Stiftelsen Finlands institut i Frankrike.