pARTir.

Nätverket för Finlands kultur- och vetenskapsinstitut siktar på hållbar kulturexport – de första projekten visas i Europa i sommar

Finlands kultur- och vetenskapsinstitut rfs och tio finska kultur- och vetenskapsinstituts gemensamma projekt ‘pARTir – Creating a Cultural Roadmap Towards Responsible International Mobility’ lanseras i maj. De första projekten visas i Paris, London, Tromsö och Tartu under sommaren.

Projektet främjar en hållbar och långsiktig internationalisering av konsten och stärker institutnätverkets gemensamma arbetsmetoder. Projektet, som pågår fram till 2025, stöder konstnärers internationella rörlighet, kulturexport -utbyte genom att producera cirka 30 hållbart producerade föreställningar, utställningar och andra verk i samarbete med internationella konstorganisationer. Programmet stärker och utvecklar ekologiskt och socialt hållbara arbetsmetoder och praxis för internationell rörlighet, kulturexport och kulturutbyte.

De första pARTir-projekten äger rum under sommaren. I slutet av maj visas koreograf Sonya Lindfors verk Something Like This och ett street dance-event under ledning av Akim Bakhtaoui, Linda Ilves, Ramona Panula och Sophia Wekesa på festivalen JUNE EVENTS i Paris. I London presenterar Vapaa Collective (Iines Karkulahti, Meri Wiikinkoski och Charlotte Nyholm) Architectural Acts of Care som en del av årets London Festival of Architecture. Efter London fortsätter serien till New York i höst för festivalen Archtober, i samarbete med Finlands kulturinstitut i New York. I Estland inleds pARTir med Estlands musik- och teaterakademis CPPM Manifestal teater- och performansfestival, där bland annat Katia Skylars Mundane.Magic kommer att framföras. I juli kommer den europeiska kulturhuvudstaden Tartu att vara värd för Elina Brotherus residens i den Alvar Aalto-designade Villa Tammekann.

”Genom att satsa på samarbete med institutens lokala partner och med konstnärer och organisationer i Finland strävar vi efter en mer genomslagskraftig kulturexport och långtgående effekter än enstaka plug-ins. Projektet kommer också att formulera och experimentera med olika former av mentorskap och nätverkande som syftar till att möjliggöra djupare och pågående dialoger. Detta synsätt återspeglas också i samarbetet och utvecklingen av institutnätverket, för vilket storskaliga projekt som pARTir utgör en särskild möjlighet”, säger Asta Teräväinen, projektledare för pARTir. Det har skapats en webbplats för projektet med information om institutens projekt, konstnärer, och djupgående tematiska artiklar och intervjuer. Projektet syftar till att öka den internationella rörligheten och möjligheterna för kulturarbetare att arbeta utomlands på ett ekologiskt och socialt hållbart sätt.

Projektet bygger på en nätverksmodell och SKTI är huvudkoordinator för projektet i Helsingfors. De 10 deltagande finländska kulturinstituten arbetar lokalt med förmedlings- och produktionsorganisationer inom sina verksamhetsområden.

De Finlands kultur- och vetenskapsinstitut som deltar i projektet är FinnAgora – Finlandsinstitutet i Ungern, Finlands Beneluxinstitut, Finlandsinstitutet i Storbritannien och Irland, Finlands institut i Japan, Finlandsinstitutet i Madrid, Finlands kulturinstitut i New York, finsk-norsk kulturinstitut FINNO, Finlands institut i Frankrike, Finlandsinstitutet i Tyskland och Finlands institut i Estland.

 

Mer information om projektet:
Uula Neitola, kommunikationschef

+358407324344

Asta Teräväinen, projektledare
pARTir – Creating a Cultural Roadmap Towards Responsible International Mobility

+358407666480

 

Projektet finansieras av Europeiska unionen – NextGenerationEU.