pARTir.

Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien verkosto tähtää kestävään kulttuurivientiin – ensimmäiset projektit nähdään Euroopassa kesällä

 

Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry:n ja kymmenen Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutin yhteishanke ‘pARTir – Creating a Cultural Roadmap Towards Responsible International Mobility’ käynnistyy toukokuussa. Hankkeen ensimmäiset projektit nähdään Pariisissa, Lontoossa, Kåfjordissa ja Tartossa kesän aikana.

Hankkeessa edistetään taiteen kestävää ja pitkäjänteistä kansainvälistymistä sekä vahvistetaan instituuttiverkoston yhteisiä toimintamalleja. Vuoteen 2025 kestävässä hankkeessa tuetaan taiteilijoiden kansainvälistä liikkuvuutta, kulttuurivientiä- ja vaihtoa tuottamalla noin 30 kestävästi tuotettua esitystä, näyttelyä ja muuta teosta yhdessä kumppaneina toimivien kansainvälisten taideorganisaatioiden kanssa. Ohjelma vahvistaa ja vakiinnuttaa ekologisesti ja sosiaalisesti kestäviä työskentelytapoja ja käytäntöjä kansainväliseen liikkuvuuteen, kulttuurivientiin ja -vaihtoon.

Ensimmäiset pARTir-projektit järjestetään kesällä. Toukokuun lopussa Pariisissa JUNE EVENTS -festivaalissa nähdään koreografi Sonya Lindforsin esitys Something Like This sekä katutanssitapahtuma, jota luotsaavat Akim Bakhtaoui, Linda Ilves, Ramona Panula ja Sophia Wekesa. Lontoossa nähdään Vapaa Collectiven (Iines Karkulahti, Meri Wiikinkoski ja Charlotte Nyholm) teossarja Architectural Acts of Care, joka on osa tämän vuoden London Festival of Architecture -tapahtumaa. Lontoon jälkeen teossarja jatkaa syksyllä New Yorkiin Archtober-festivaaliin, jossa se toteutetaan yhteistyössä New Yorkin kulttuuri-instituutin kanssa. Heinäkuussa Suomalais-norjalainen kulttuuri-instituutti ja Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti tekevät yhteistyötä kansainvälisen alkuperäiskansojen Riddu Riđđu -festivaalin kanssa. Yhteistyö Riddu Riđđun kanssa jatkuu New Yorkissa syksyllä. Virossa pARTir-urakka alkaa Viron musiikki- ja teatteriakatemian CPPM Manifestal -teatteri- ja performanssifestivaaleilla, jonka osana esitetään Katia Skylarin teos Mundane.Magic. Heinäkuussa toteutetaan Euroopan kulttuuripääkaupunki Tartossa Elina Brotheruksen residenssi Alvar Aallon suunnittelemassa Villa Tammekann -huvilassa.

“Panostamalla yhteistyöhön instituuttien paikallisten kumppaneiden sekä Suomessa toimivien taiteilijoiden ja organisaatioiden kanssa tähdätään kertaluonteisia pistokeikkoja vaikuttavampaan kulttuurivientiin sekä kauaskantoisiin vaikutuksiin. Hankkeessa muotoillaan ja kokeillaan myös erilaisia mentoroinnin ja verkostoitumisen tapoja, joiden tavoitteena on mahdollistaa syvällisempiä ja jatkuvia dialogeja. Tämä toimintatapa näkyy myös instituuttiverkoston keskinäisessä yhteistyössä ja sen kehittämisessä, johon pARTirin kaltaiset suuret hankkeet antavat erityisen mahdollisuuden”, luonnehtii pARTir-hankkeen projektipäällikkö Asta Teräväinen.

Hankkeelle on perustettu verkkosivut, joilla julkaistaan tietoja instituuttien projekteista, taiteilijoista sekä teemoihin syventäviä artikkeleita ja haastatteluita.

Hankkeen tavoitteena on kasvattaa kulttuurialan ammattilaisten kansainvälistä liikkuvuutta ja työskentelymahdollisuuksia ulkomailla tavalla, joka on ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää. Hanke perustuu verkostomalliin ja SKTI on Helsingissä hankkeen pääkoordinaattori. Mukana olevat 10 Suomen kulttuuri-instituuttia toimivat paikallisesti toiminta-alueillaan olevien välittäjä- ja tuotanto-organisaatioiden kanssa.

Hankkeessa mukana ovat Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuteista FinnAgora – Suomen Unkarin instituutti, Suomen Benelux-instituutti, Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti, Suomen Japanin instituutti, Suomen Madridin-instituutti, Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti, Suomalais- norjalainen kulttuuri-instituutti FINNO, Suomen Ranskan-instituutti, Suomen Saksan-instituutti ja Suomen Viron-instituutti.

Hanke on Euroopan unionin rahoittama – NextGenerationEU.