Pääkirjoitus 8/2022: Levollista sydäntalven juhla-aikaa ja onnea uudelle vuodelle!

Pääkirjoitus, Uutiskirje 8/2022
Hanna Lämsä

Vuosi 2022 jää sekä maailmanpolitiikan että instituuttiverkoston historiaan.  Jätämme haikein mielin jäähyväiset ainakin toistaiseksi sekä Suomen Pietarin Instituutille että instituuttia ylläpitäneen Suomi Venäjä Seuran jäsenyydelle.

Euroopan unionin kansallisten kulttuuri-instituuttien (EU National Institutes of Culture) yleiskokouksessa joulukuussa tuli ilmi se, että suhtautuminen Venäjä-yhteistyöhön myös kulttuurin alalla vaihtelee Euroopan valtioissa. Mutta se mikä yhdistää, on Ukrainan tukeminen.

Ukrainian Institute hyväksyttiin EUNICin liitännäisjäseneksi yleiskokouksessa 8.12. Suhteiden luominen ja vahvistaminen ukrainalaisten toimijoiden kanssa etenee nyt niin voimakkaasti kuin mahdollista myös kulttuurin alalla. Ukraina on myös aloittanut muun muassa kulttuurialan lainsäädäntönsä kehittämisen EU-yhteensopivaksi.

 

Instituuttiverkostolla takana merkittävä vuosi

Huolimatta vaikeista talousnäkymistä instituuttiverkosto on päättäväisesti ottanut askeleita kohti yhteistä vaikuttavuusarviointia. Myös eduskuntavaaleihin valmistautuminen on lähtenyt hienosti käyntiin.

Instituuttiverkosto tarjosi tänäkin vuonna ammatillisia oivalluksia sekä tuki urapolkujen muodostumista. Uusia harjoittelijoita matkasi instituutteihin sekä tammi-helmikuussa että alkusyksyllä. Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin tuore johtaja ja Suomen Japanin instituutin harjoittelija pääsivät siirtymään asemamaihinsa koronarajoitusten poistuttua. SKTI:n uusi toiminnanjohtaja aloitti työnsä vuoden puolivälissä.

Instituuttien yhteistyöhankkeista jatkuivat taiteilijalähtöisiä ja yhteisöllisyyttä tukevia toimintamalleja ja tukirakenteita kehittävä Together Again -hanke ja tekijöiden liikkuvuutta tukeva TelepART. Yhdenvertaisten ja inklusiivisten sekä ekologisten toimintatapojen juurruttamista jatkettiin verkoston etätapaamisissa, työryhmissä sekä koulutuksissa. Instituuttiverkoston syyspäivät järjestettiin marraskuun alussa Hanasaaressa – toukokuussa suuntana on Oslo.

Yhteinen sisällön tuotanto muun muassa viestinnän tarpeisiin, sekä tiedon kerääminen ja kokoaminen vaikuttavuustyön tarpeisiin jatkuivat. Instituuttien tuottamat uudet avoimet  verkkokurssit ja podcastjaksot johdattivat tutustumaan ajankohtaisiin sisältöihin digitaalisesti.

 

Lopuksi hyviä uutisia Suomesta

On syytä muistaa, että vuonna 2022 Suomi valittiin viidettä kertaa maailman onnellisimmaksi maaksi. (World Happiness Report 2022)

Tiedebarometrin 2022 mukaan tieteeseen luotetaan enemmän kuin ennen, kasvua edelliseen barometriin on kolme prosenttiyksikköä. Yliopistot ja korkeakoulut ovat kolmanneksi luotetuin organisaatio poliisin ja puolustusvoimien jälkeen. Tiede, tutkimus, tiedeyhteisö ovat viidennellä sijalla. Selvän enemmistön (73 %) mukaan “vaikka tieteellinen tutkimustoiminta vaatii paljon taloudellisia voimavaroja, siihen panostaminen antaa yhteiskunnalle korkean koron”.

Suomen Kulttuurirahaston teettämän kyselytutkimuksen mukaan myös kulttuuri kiinnostaa kaikenlaisia suomalaisia ikään, asuinpaikkaan ja tuloluokkaan katsomatta. Myös puoluekannasta aiheutuvat erot ovat vastausten valossa tasoittuneet. Enemmistö (63 %) kyselyyn vastanneista myös kannattaa taiteen tukemista verovaroista, jotta siitä nauttiminen olisi mahdollista kaikille. (Suomalaisten näkemys kulttuurista, 2022)

Tästä on hyvä jatkaa kohti uutta vuotta 2023!

 

Lähteet / linkit:

World Happiness Report 2022
https://worldhappiness.report/

SKR: Kyselytutkimus
https://skr.fi/serve/kulttuuritutkimus-2022

Tiedebarometri
https://www.tieteentiedotus.fi/tiedebarometri.html

Together Again
https://instituutit.fi/suomen-kulttuurirahastolta-huomattava-apuraha-suomen-kulttuuri-ja-tiedeinstituuttien-together-again-festivaalille/