Ystävien seurassa – Instituuttien ystäväyhdistykset tuovat esille instituuttien toimintaa monin tavoin

Villa Lanten ystävien 40-vuotisjuhlat pidettiin Amos Rexin ylälämpiössä syksyllä 2019. Cembalotaiteilija Elina Mustonen esiintyi tilaisuudessa. Kuva: Eero Kukkonen.

Ystävien kanssa vietetään aikaa. Ystäviltä saadaan tukea. Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutitkin tarvitsevat ystäviä, jotka tukevat, tekevät tunnetuksi ja avustavat instituutteja toiminnassa.

Uula Neitola

Joidenkin Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien yhteydessä ja rinnalla toimii instituutteihin monella tapaa sidoksissa olevia ystäväyhdistyksiä. Instituuttien ystäväyhdistykset muun muassa koordinoivat retkiä instituuttien kohdemaihin ja järjestävät erilaisia esitelmiä, retkiä ja vierailuja kotimaassa ja tapaamisia.

Ystäväyhdistysten toiminnan keskiössä ovat instituutin tukeminen tekemällä tunnetuksi instituutin toimintaa.

Kasvokkain tapahtuvaa toimintaa rajoittaneet koronatoimet ovat pian historiaa, mistä Suomen Rooman-instituutin ystäväyhdistyksen Villa Lanten ystävien puheenjohtaja Minna Malja iloitsee.

”Järjestämme jäsenillemme esitelmätilaisuuksia, näyttelykierroksia, konsertteja, juhlia ja matkoja. Esitelmäpuhujamme kertovat Villa Lantessa tekemästään työstä, antiikin ja Italian kulttuureista sekä siitä, mitä tapahtuu juuri nyt antiikintutkimuksessa. Myönnämme vuosittaisen apurahan Roomassa tehtävään väitöskirjatutkimukseen. Tutkijastipendillämme tuemme välillisesti samalla myös Suomen Rooman-instituutin toimintaa”, Malja kertoo.

Suomen Ateenan-instituutin ystävien, SAIY:n puheenjohtaja Katja Varakas on samoissa mietteissä. Pitkän etäajan hyötynä hän kokee, että ystäväyhdistyksen toimintaan on tullut kokonainen digitaalinen harppaus.

”Alun lamaannuksen jälkeen SAIY:ssä päätettiin panostaa yhdistyksen kaksi kertaa vuodessa ilmestyvään jäsenlehti Helikoniin ja erityisesti sen sisältöön. Lehti tavoittaa jäsenkunnan lisäksi laajasti myös muuta yleisöä. Lisäksi kevään 2020 esitelmätilaisuuksien peruuntumisten myötä päätettiin panostaa saavutettavuuteen ja digitaaliseen viestintään. Niinpä keväästä 2021 lähtien esitelmäillat sekä esimerkiksi suositut kaupunkikävelyt Helsingissä on järjestetty etäyhteyksin. Yhdistyksen toiminta on siten jatkunut kuin ennen korona-aikaa. Jäsenistö on ottanut hyvin vastaan uudet toimintatavat”, Varakas kertoo.

Korona-aikana yhdistyksissä on myös huomattu jäsenten ja suuren yleisön kiinnostus kulttuuria kohtaan. Etäyhteydet ovat toisaalta parantaneet yhdistyksen esitelmien saavutettavuutta ja tuoneet aivan uutta yleisöä.

 

Instituutteja tukevaa toimintaa yhdessä ja erikseen

Kuten arvata saattaa, pitkän linjan ystävätoimintaa korona-aika ei pysäyttänyt. Toiminnan juuret kun ovat halussa tukea instituuttien toimintaa ja samalla tuoda sitä näkyviin jäsenille.

Villa Lanten ystävät – Villa Lantes vänner ry on vuonna 1979 perustettu voittoa tavoittelematon järjestö, joka tekee tunnetuksi antiikin ja Italian kulttuuria, kerää varoja Suomen Rooman-instituutin toiminnan tukemiseksi ja myöntää vuosittain apurahan väitöskirjatutkimukseen, jonka tekeminen edellyttää oleskelua Roomassa.

Suomen Ateenan-instituutin ystävät r.y. perustettiin vuonna 1986 tukemaan Ateenan-instituutin toimintaa sekä Suomen ja Kreikan välistä kulttuurivaihtoa. Yhdistys jakaa tutkijastipendejä sekä järjestää Kreikan-matkoja eri alueille asiantuntevien oppaiden johdolla. Kotimaan toimintaan kuuluvat esitelmät, retket, vierailut ja jäsenten tapaamiset.

Lisäksi Suomessa toimii myös vuonna 1996 perustettu Suomen Viron-instituutin ystäväyhdistys, vuodesta 2002 toiminut Suomen Lähi-idän instituutin ystäväyhdistys sekä 2012 perustettu Suomen Pietarin-instituutin ystäväyhdistys. Ne tekevät kukin tahollaan tärkeää työtä instituuttien toiminnan näkyväksi tekemisen eteen ja tarjoavat jäsenilleen paitsi tietoa instituutista myös esimerkiksi kulttuurielämyksiä.

Vaikka koronan väistyminen parantaa ystäväyhdistysten mahdollisuuksia toimia, on kahden vuoden poikkeusaika väkisinkin tuonut harmia erityisesti yhdistysten ydintoiminnalle – instituutin tukemiselle.

”Murhetta meille on aiheuttanut se, että jäsenmaksutuottomme suunta on ollut laskeva. Ydintoimintamme eli tutkijastipendi kuitenkin rahoitetaan niillä jäsenmaksuilla”, Minna Malja kertoo.

Katja Varakkaan mukaan vuotuisia jäsenmatkoja ei kuitenkaan ole voitu järjestää, mikä on tehnyt vuosittaisten tutkimusapurahojen myöntämisen mahdottomaksi. Yhdistyksen stipendirahasto nimittäin kasvaa jäsenmaksuista sekä matkojen yhteydessä perittävistä summista, mutta nykytilanteessa paljon toivottua niukemmin.

Katseet ovat kuitenkin jo tiukasti tulevassa. Kuluvana vuonna yhdistykset toivovat jälleen voivansa pitää yleisön edessä esitelmäiltoja ja että toiminta palautuisi vähitellen koronaa edeltäviin uomiin.

”Jäsenistö ja esitelmöitsijät odottavat jo mahdollisuutta vuorovaikutteisiin esitelmätilaisuuksiin”, Varakas toteaa.

Myös toiminnan kannalta tärkeisiin jäsenmatkoihin on tarkoitus palata.

”Jäsenmatkamme Italiaan ovat olleet suosittuja. Syyskuussa ja lokakuussa järjestetään jäsenmatkat. Myös joulukuussa jäsenmatkalaisemme lähtevät reissuun”, Malja kertoo.

Ensimmäiseen kasvokkain tapahtuva yleisötilaisuus on käsillä jo huhtikuun lopulla. Tiistaina 26.4. toteutetaan perinteinen Välimeren instituuttien yhteinen Mare Nostrum -esitelmäilta. Tänä vuonna teemana on ”Myytit ja antiikin kertomusperinne”, ja järjestelyvastuussa on Suomen Ateenan-instituutin ystävät. Tapahtuma järjestetään kuitenkin tiiviissä yhteistyössä Villa Lanten ystäväyhdistyksen sekä Suomen Lähi-idän instituutin ystäväyhdistyksen kanssa – luontevasti ystävien kesken siis.

 

ti 26.4.2022 klo 18.00
Mare Nostrum – Myytit ja antiikin kertomusperinne
Metsätalo, sali 6, Unioninkatu 40, Helsinki (3. kerros, esteetön)
Tapahtumaa voi seurata myös etäyhteyksin, Zoom-linkin saa pyynnöstä sihteeriltä