Tervehdys Suomen Pietarin instituutin johtajalta

Kuva: Aleksei Tatarinov

 

Rakkaat ystävät ja yhteistyökumppanit,

Tällä viikolla olemme joutuneet jakamaan kanssanne uutisen, jota suremme kovasti – Suomen Pietarin instituutin toiminta päättyy Suomi-Venäjä-seuran vetäytyessä ylläpitäjän roolista.

Aloittaessani instituutin johtajana vuonna 2018 saavuin kaupunkiin täynnä toivoa ja intoa. Pietari oli minulle jo tuttu ja rakas kaupunki, jossa olin viettänyt aikaisemmin 10 vuotta opintojen ja töiden parissa. Iloitsin mahdollisuudesta tavata vanhoja tuttuja ja yhtä lailla luoda uusia suhteita. Nämä arvokkaat kohtaamiset jäävät aina sydämeeni.

Haluan ennen kaikkea kiittää jokaista teistä, jotka osallistuivat instituutin tilaisuuksiin, kävivät kirjastossamme ja osoittivat avointa kiinnostusta suomalaista kulttuuria ja suomen kieltä kohtaan. Kiitos viesteistänne ja tuestanne tänä vaikeana aikana.

Lämmin kiitos kaikille venäläisille yhteistyökumppaneille, joiden kanssa instituutilla on ollut mahdollisuus tehdä yhteistyötä vuosien saatossa. On ollut ilo ja kunnia toteuttaa kanssanne sekä pieniä että mittavia hankkeita. Kiitän yhteistyöstä myös kumppaneita Suomessa, jotka ovat kanssamme vieneet suomalaista kulttuuria ja tutkimusta Venäjälle.

Suomi-Talo on ollut instituutille koti vuodesta 2010 alkaen, ja on ollut antoisaa olla osa suomalaista yhteisöä Pietarissa. Kiitos tiiviistä yhteistyöstä ja hienojen puitteiden tarjoamisesta työllemme. Toivomme Suomi-Talolle tarmokkuutta jatkaa työtään ja tärkeää tehtäväänsä suomalaisen liike-elämän ja kulttuurin keskuksena Pietarissa.

Kiitos kuuluu myös Suomen Pietarin-pääkonsulaatille, Suomen Moskovan-suurlähetystölle ja muille Suomen edustustoille Venäjällä, joiden kanssa yhdistimme voimat lukemattomia kertoja ja toteutimme merkittäviä yhteisiä hankkeita samalla pitkäjänteisesti edistäen Suomen maakuvaa Venäjällä. Kiitollisuudella muistelen myös kaikkia tapahtumia, jotka järjestimme yhdessä Pietarissa toimivien pohjoismaisten ja eurooppalaisten edustustojen ja kulttuuri-instituuttien kanssa. Toivotan kaikkea hyvää ja mahdollisuuksia voittaa haasteet.

Lämpimät kiitokset Suomen Pietarin instituutin Ystävät ry:lle, joka on sinnikkäästi ja sydämellä tukenut toimintaamme useiden vuosien ajan. Instituuttimme on ollut onnekas saadessaan teistä tukiverkoston kotimaassa.

Toinen tärkeä yhteisö, jonka osa olemme olleet, on Suomen tiede- ja kulttuuri-instituuttien verkosto. Kiitämme kaikkia kollegoita Suomessa ja eri puolilla maailmaa hienosta yhteistyöstä ja inspiroivista kohtaamisista.

Suomen Pietarin instituutin johtokunnalla on ollut keskeinen rooli toiminnan ja ohjelman kehittämisessä. Kiitän teitä asiantuntemuksestanne ja visioidenne jakamisesta, rakentavasta lähestymistavasta ja valmiudesta edistää instituutin työtä. Kiitos myös ylläpitäjälle, Suomi-Venäjä-seuralle, yhteisistä vuosista sekä opetus- ja kulttuuriministeriölle, jonka rahoituksella toimimme.

Suomen Pietarin instituutti ehti toimia 30 vuoden ajan jatkuvasti kehittyen ja kasvattaen merkitystään. Toiminnan painopisteet ovat vaihdelleet tekijöistä ja ympäristöstä riippuen. Eri aikoina kunkin instituutin johtajan kädenjälki on näkynyt vahvasti sisällössä ja jokainen heistä on edustanut alansa asiantuntijuuden huippua. Instituutin henkilökunnan rinnalla he ovat olleet ihmisiä, jotka ovat vuorollaan rakentaneet Suomen Pietarin instituutista sellaisen kuin se tänä päivänä on. Kiitän instituutin puolesta jokaista heistä ja olen iloinen, että useat heistä halusivat jakaa työhönsä liittyviä muistojaan haastattelun muodossa. Haastattelusarjan piti juhlistaa Suomen Pietarin instituutin 30. juhlavuotta, mutta nyt sen merkitys korostuukin katsauksena menneisiin vuosiin ja instituutin vaiheisiin aina perustamisesta nykyhetkeen. Videot on kuvattu tammi-helmikuun vaihteessa 2022: bit.ly/3OjFNSY

Suurin kiitos kuuluu kuitenkin Suomen Pietarin instituutin henkilökunnalle, harjoittelijoille ja kaikille, jotka ovat olleet toiminnassa mukana eri vuosina. Sydämellinen kiitos Elenalle, Irinalle, Annalle ja Julialle, joiden kanssa sain tehdä työtä yli neljän vuoden ajan. Olette olleet paljon enemmän kuin kollegoita, ja arvostan ammattitaitoanne suunnattomasti.

Kirjoitimme instituutin johtokunnan puheenjohtajan, Kalervo Väänäsen, kanssa toukokuussa Suomen ja Venäjän välisten kulttuuriyhteyksien merkityksestä sekä Suomen Pietarin instituutin roolista niiden ylläpitämisessä: instituutit.fi/suomen-aani-pietarissa

Pidän yhä tärkeänä muistaa, ettei instituutin toiminnan lakkaaminen nykyisessä muodossaan tarkoita sitä, etteikö se voisi vielä tulevaisuudessa palata Pietariin. Tähän pyrkiminen vaatii kauaskatseisuutta ja ymmärrystä instituutin merkityksestä dialogin ylläpitämisessä venäläiseen kansalaisyhteiskuntaan. Lopulta tarvitaan myös toivoa.

Sani Kontula-Webb, Suomen Pietarin instituutin johtaja