Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry:n vuosikokous 25.4. hyväksyi Beninissä sijaitsevan kulttuurikeskus Villa Karon instituuttiverkoston jäseneksi. Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien määrä nousee seitsemääntoista.
Villa Karo on suomalais-länsiafrikkalainen taiteilija- ja tutkijaresidenssi ja kulttuurikeskus, joka sijaitsee Grand-Popon kylässä Beninissä. Keskuksen päämääränä on lisätä taiteilijoiden, tutkijoiden ja kulttuurivaikuttajien tuntemusta Länsi-Afrikasta ja edistää kulttuurista kanssakäymistä ja vuorovaikutusta Suomen ja Länsi-Afrikan välillä.
Villa Karo on ensimmäinen Afrikassa sijaitseva instituutti. Suomen instituuttiverkostoon liittymisen myötä keskuksen nimi tulee olemaan Suomen Länsi-Afrikan kulttuuri-instituutti Villa Karo.
”Länsi-Afrikan kanssa tulee korostumaan nimenomaan kulttuurinen vuorovaikutus ja keskinäisen ymmärryksen ja osaamisen lisääminen sekä ratkaisujen hakeminen yhdessä muun muassa kestävyyden ja yhteiskunnallisen kehityksen haasteisiin”, kertoo Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry:n toiminnanjohtaja Hanna Lämsä.
”On tärkeää, että Suomi ja muut Pohjoismaat tiivistävät suhteita Afrikkaan myös tieteen, taiteen ja kulttuurin aloilla sekä kansalaisyhteiskuntien välillä. Afrikan mantereen maiden, yhteiskuntien ja kulttuureiden tuntemusta Suomessa on varaa lisätä. Toivotamme Villa Karon lämpimästi mukaan verkostoon!”
Villa Karo antaa taiteilijoille, tutkijoille ja kulttuuri- ja yhteiskunta-alan ammattilaisille residenssityöskentelytiloja ja mahdollisuuksien mukaan stipendejä residenssityöskentelyyn Beninissä.
”Uusi kulttuuri-instituutti Afrikan manterella on merkittävä ja oikea-aikainen poliittinen päätös”, iloitsee Villa Karon toiminnanjohtaja Julia Ojanen.
”Elämme tilanteessa, jossa keskinäisriippuvuus Afrikan mantereen ja Suomen välillä on monisyinen ja voimakas, mutta vuoropuhelua rajoittavat monet fyysiset ja henkisetkin esteet. Ei ole liioittelua sanoa, että aikamme kulttuuriset mannerlaatat ovat liikahtamassa kohti Afrikan mannerta, ja Suomi tarvitseekin nyt kulttuurisiltoja sinne enemmän kuin koskaan. On Villa Karolle hieno hetki, kun 24 vuotta jatkunut työmme kulttuurienvälisen tieteellisen ja taiteellisen yhteistyön parissa tunnustetaan osaksi Suomen virallista instituuttiverkostoa.”
Villa Karo on perustettu vuonna 2000. Sitä ylläpitää Suomessa Villa Karon ystävät ry. Kulttuurikeskuksen toimintaan kuuluvat muun muassa konsertit, teatteri- ja tanssiesitykset, elokuvaesitykset ulkoilmaelokuvateatterissa, kirjasto ja kaksi museota sekä taide- ja ympäristö- ja kielityöpajat paikallisille. Villa Karon toimintaa rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Svenska Kulturfonden.