Selvitys: harjoittelijat instituuteille korvaamaton voimavara

Sadat suomalaisnuoret ovat vuosien varrella olleet harjoittelussa kulttuuri- ja tiedeinstituuteissa, mutta mitä harjoittelu instituutissa oikein merkitsee harjoittelijalle ja instituutille? Tätä selvitetään SKTI:n uudessa julkaisussa Korvaamaton voimavara ja tärkeä vaihe elämässä. Harjoittelu ulkomailla harjoittelupaikan ja harjoittelijan silmin.

Selvitys on laadittu yhteistyössä Svenska kulturfondenin kanssa, joka CIMOn ohella on merkittävä Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien harjoittelupaikkojen rahoittaja. Selvitys julkaistaan kaksikielisenä.

Selvityksessä todetaan, että harjoittelijat muodostavat instituuteille erittäin tärkeän ja arvostetun resurssin ja että harjoittelun kautta instituutit kasvattavat ja kouluttavat kansainvälisesti kokeneita osaajia suomalaisen yhteiskunnan ja työnantajien tarpeisiin. Harjoittelijalle harjoittelujakso on hyvin tärkeä vaihe elämässä, joillekin jopa yksi elämän käännekohdista. Harjoittelun aikana kieli- ja ammattitaidot karttuvat ja oma ammatti-identiteetti selkeytyy. Selvitys tuo myös esiin harjoittelijoiden kohtaamia pettymyksiä ja turhautumisia sekä antaa kehittämisehdotuksia harjoittelupaikoille.

Selvityksen tekijät ovat Kerttu Raittila, Riina Kontkanen ja Pasi Saukkonen Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cuporesta. Sähköisen suomenkielisen version voit ladata tästä ja ruotsinkielisen version tästä. Painetun julkaisun voit noutaa tai tilata SKTI:n toimistolta.