Petra Pakkanen Suomen Ateenan-instituutin uudeksi johtajaksi

Kuvassa Ateenan-instituutin uusi johtaja Petra Pakkanen
Kuva: Ann-Louise Schallin

Suomen Ateenan-instituutin uudeksi johtajaksi on nimitetty filosofian tohtori Petra Pakkanen. Hän aloittaa tehtävässä 1.1.2021.

Suomen Ateenan-instituutti on tiedeinstituutti, joka tutkii Kreikkaa antiikista nykyisyyteen. Petra Pakkasen työkokemus ja kiinnostuksen kohteet kytkeytyvät tiiviisti instituutin toimintaan: Kreikan arkeologiaan, historiaan, uskontoon ja kulttuuriin sekä modernin Kreikan kirjallisuuteen ja taiteeseen.

Pakkanen korostaa instituutin perinteisen toiminnan jatkuvuutta, mutta haluaa myös vahvistaa antiikin jälkivaikutukseen liittyvää keskustelua sekä taiteen ja taiteilijoiden tukemista. Pakkasen suunnitelmissa on tiivistää instituutin yhteistyötä erityisesti virolaisten, ranskalaisten ja puolalaisten tutkimusorganisaatioiden kanssa. Avoimen tieteen edistäminen erityisesti julkaisujen kohdalla kuuluu myös Pakkasen johtajakauden suunnitelmiin.

Petra Pakkasen erityisaloihin kuuluvat kreikkalaisen antiikin uskonto ja filhellenismi. Viime vuosina Pakkanen on tutkinut nahanvalmistusta ja -käyttöä antiikin Kreikassa. Pakkanen aikoo jatkaa aiheen tutkimista Ateenassa.

Pakkanen seuraa tehtävässä dosentti Björn Forsénia.