Saamelaisfestivaalilla Norjan Manndalenissa on ensimmäistä kertaa mahdollisuus kokea alkuperäiskansojen drag show, kun Indigenous Drag Excellence XXL saa ensi-iltansa Riddu Riđđu -festivaalilla 13. heinäkuuta. Projekti tuo yhteen taiteilijoita Australiasta, Kanadasta ja Suomen puolelta Saamenmaata. 

Shown taiteilijat ovat saamelainen drag king Ritni Tears, drag queen Feather Talia ja drag king Randy River Winnipegistä, Kanadasta, ja Māori drag queen Aunty Tamara Australiasta.

Drag on sukupuolen ilmaisulla leikittelevä esitystaiteen muoto, jossa taiteilijat pukeutuvat ylellisiin asuihin ja meikkaavat itsensä drag-kuninkaiksi tai drag-kuningattariksi. Indigenous Drag Excellence XXL:n myötä yleisö pääsee kokemaan eri alkuperäiskansojen kulttuureja drag-taiteen kautta tulkittuna.

“Kyseessä on ainutlaatuinen alkuperäiskansojen drag-taiteilijoiden kanssa tehty drag show, joka nähdään festivaalimme päälavalla. Olemme koonneet yhteen todellisen tähtitiimin luomaan yleisöllemme unohtumattoman elämyksen. Mikä unelma, ja mikä kokemus tästä tulee!”, sanoo Riddu Riđđun johtaja Sajje Solbakk.

Riddu Riđđu Festivála on kansainvälinen alkuperäiskansojen festivaali, joka järjestetään vuosittain Manndalenissa Kåfjordin kunnassa Pohjois-Tromssassa, Norjassa. Festivaali on yli 30 vuoden ajan pyrkinyt lisäämään tietoisuutta ja ylpeyttä saamelaisuudesta.

“Riddu Riđđu on tärkeä alusta saamelaiselle taiteelle ja erityisesti nuorille, uransa alussa oleville taiteilijoille. Olemme erittäin iloisia voidessamme olla mukana tukemassa teoksen taiteilijoiden kansainvälistymistä ja drag-taiteen kehittymistä Saamenmaalla”, sanoo Iiris Tarvonen, Suomalais-norjalaisen kulttuuri-instituutin tuottaja.

Indigenous Drag Excellence XXL jatkaa matkaa Riddu Riđđun ensiesityksen jälkeen New Yorkiin talvella 2024 Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin tukemana. Elina Suoyrjö, Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin ohjelmajohtaja kommentoi: “On todella hienoa olla mukana tukemassa alkuperäiskansojen taiteilijoiden työskentelyä tämän teoskomission myötä. Riddu Riđđun erityisfokus alkuperäiskansojen queer-kulttuureihin on tärkeä avaus, ja instituutti on todella iloinen voidessaan tuoda drag shown New Yorkin moninaiselle kulttuurikentälle vuoden lopulla.”

Taiteilijoista:

Ritni Tears on tenosaamelainen drag-taiteilija, tarinankertoja ja monipuolinen gay™-supertähti. Hänen uransa alkoi Ánde Borgana berliiniläisessä fuckboizbändi Hot Compostissa vuonna 2022. Hän on äärimmäisen onnellinen saadessaan vihdoin palata kotiin ja debytoida drag shownsa Saamenmaalla upean tiimin kanssa.

Ritni Tears -alter egon takana on Máret Ásllat Ivvár Ovllá Nilla Ritni Ráste, Ritni Ráste Pieski. Pieski valmistui Teatterikorkeakoulusta tanssitaiteen kandidaatiksi keväällä 2023. Hänen viimeisimpiä töitään ovat mm. common moves -projekti Sonya Lindforsin kanssa, Eana diehtá -lyhytelokuva queer-ilosta, dekoloniaalisuudesta ja yhteisön voimasta, länsimaalaista museoetikettiä kritisoiva this is an invitation -esitys yhdessä Alen Nsambun kanssa Amos Rexissa, sekä radikaali dekoloniaali queer-utopia ja esityksellinen kokoontuminen Girjái.

Aunty Tamara on yhtä aikaa hurja ja upea sekä todellinen powerhouse-esiintyjä, joka tulkitse

e soulin ja RnB:n klassikot kuin todellinen diiva! Aunty ammentaa inspiraatiota esi-isiensä juurilta Aotearoasta, Uudesta-Seelannista tuoden kulttuurisen liekin dragiin anteeksipyytelemättä. Hän on ylpeä kulttuuristaan māorina, seisoen samalla ylväänä 8 tuuman korkokengissään. Valmistaudu tuntemaan kaikki tunteet, kun todistat dragin ja kulttuurin voimaa ja yhdistelmää!

Randy River on drag king Winnipegistä, Manitobasta, Kanadasta. Hän on rekisteröity jäsen Couchiching First Nationissa Treaty 3 -alueella. Randy valottaa satiirisesti 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun myrkyllistä maskuliinisuutta, ja hänen lempiharrastuksiinsa kuuluvat muun muassa pyöräily ympäri kaupunkia Heelyillä, nü-metallin kuuntelu ja Monster-energiajuomien juominen aamiaiseksi. Hän on setä, jota me kaikki rakastamme vihata!

Feather Talia on Muskowekwan First Nationin ylpeys ja tunnettu drag-taiteilija ja sukulaistensa puolestapuhuja. Feather on Two-Spirit ja tarinankertoja. Hänellä on palo, jota kukaan ei voi himmentää, ja tanssiliikkeet, jotka ovat… ok. Feather Talian showssa voit kokea kauneutta, armoa, typeryyttä ja ennen kaikkea hauskan tädin, joka kukoistaa ja tekee omaa juttuaan!

Indigenous Drag Excellence XXL esitetään Riddu-slettalla Manndalenissa, Kåfjordissa lauantaina 13. heinäkuuta klo 18.30.

Indigenous Drag Excellence XXL toteutetaan Riddu Riđđu -festivaalin, Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin ja Suomalais-norjalaisen kulttuuri-instituutin yhteistyönä. Teos on osa pARTir-hanketta, jota rahoittaa Euroopan unioni – NextGenerationEU.