Mobile Home huipentuu elo-syyskuussa Suomessa

Mobile Home - tiedote
Suomen Pariisin, Berliinin, Lontoon ja Benelux-maiden kulttuuri-instituuttien yhteinen suurhanke Mobile Home 2017 huipentuu elo-syyskuussa, kun kaikki sen osaprojektit esitellään Suomessa.

Kodin merkityksiä nykytaiteen, muotoilun, arkkitehtuurin ja elämyksellisyyden kautta tarkastelevat projektit on ensiesitetty alkuvuoden aikana ympäri Eurooppaa. Mobile Homen saapuminen kotimaahan on ainutkertainen tilaisuus tutustua maailmalla suursuosion saaneeseen hankkeeseen ja instituuttien toimintaan. Samalla eri maissa syntyneisiin projekteihin on nyt ensimmäistä kertaa mahdollista tutustua kokonaisuutena.

Pariisin instituutin KOTI Sleepover on asuttava aittainstallaatio, joka toivottaa yövieraat tervetulleiksi Torikortteleihin 16.8.–17.9. Kuudesta puisesta aitasta ja vaihtuvien asukkaiden välisistä kohtaamisista rakentuva KOTI tuo yhteisöllisen kesämökkielämyksen keskelle Helsinkiä. Sofiankatu 4:n jugendsaleihin pystytettävät, suomalaisella nykydesignilla sisustetut aitat ovat yleisön varattavissa Airbnb:n kautta. Aittakylä toimii lisäksi alustana sarjalle inspiroivia kulttuuritapahtumia. KOTI on osa Helsinki Design Weekin virallista ohjelmaa.

Berliinin instituutissa keväällä esitetty taiteilija Tuomas A. Laitisen ja arkkitehtikollektiivi Raumlaborberlinin installaatio Thermoscene tulee esille Sinne-galleriaan (Iso Roobertinkatu 16, Helsinki) 18.8.–1.10. Teos käsittelee tulevaisuuden visioita kodista bio- ja energiapolitiikan sekä selviytymisstrategioiden näkökulmista. Sinnessä esitettävään versioon on lisätty yleisöä aktivoivia esityksellisiä elementtejä. Näyttely on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa.

Lontoon instituutin suomalaista innovatiivista puurakentamista maailmalle vieneen projektin lopputulos, ekologinen taukomaja Lastu, on nyt käytettävissä Luston metsämuseon vaellusreitillä Punkaharjulla. Projektin vaiheita ja teknologiaa esitellään HDW:n Showroomissa Helsingin Messukeskuksessa perjantaina 15.9. Hanke toteutui arkkitehtien ja opiskelijoiden yhteistyönä, ja se oli osa Westminsterin yliopiston arkkitehtuurin laitoksen opintoja lukuvuonna  2016–2017.

Benelux-instituutin projekti Mobile Home(less) käsittelee globaalia kodittomuutta ja siirtolaisuutta nykytaiteen, arkkitehtuurin ja Lähi-idän tutkimuksen kautta. Kesän ajan Eurooppaa kiertänyt kuvanveistäjä Anssi Pulkkisen teos Street View (Reassembled) tulee Suomessa esille Habitare-messuille 13.–17.9. Teoksen taustoja avataan yleisölle avoimissa keskustelutilaisuuksissa sekä syksyllä julkaistavassa Home Reassembled -kirjassa.
Instituuttijohtajat kertovat Mobile Home -hankkeista Habitaressa 16.9.

Mobile Home 2017 -projektissa mukana olevien instituuttien johtajat kertovat hankkeesta ja sen lopputuloksista Habitare-messuilla lauantaina 16.9. kello 12. Keskusteluun osallistuvat Meena Kaunisto (Suomen Pariisin instituutti), Laura Hirvi (Suomen Saksan-instituutti), Pauliina Ståhlberg (Suomen Lontoon instituutti) sekä Aleksi Malmberg (Suomen Benelux-instituutti).

Mobile Home 2017 -kotisivut