Kulttuuri- ja tiedenstituuttien verkosto saa vuodenvaihteen tienoilla kaksi uutta johtajaa: Pauliina Gauffin aloitti Suomalais-norjalaisen kulttuuri-instituutin johtajana 1.12.2018 ja Anu Heinonen aloittaa Suomen Viron-instituutin johdossa 1.1.2019.
Kumpikin uusista johtajista vastasi lyhyesti muutamaan itseään, työtään ja kotikaupunkiaan koskevaan kysymykseen.
Oslon puutarhoja ja kulttuurin tiloja
Oslossa jo pitkään työskennellyt Pauliina Gauffin keksii nopeasti joukon paikkoja, joihin jokaisen Oslon-kävijän kannattaisi tutustua.
– Keväällä ja kesällä ehdoton suosikkini on Oslon upea kasvitieteellinen puutarha, Botanisk hage, joka on kuin kaupunkilaisten oma puutarha. Myös kaupungin monikulttuurinen itäinen puoli on minulle läheinen ja mieluisa. Kaupunkia halkovan Akerselva-joen varrella on hieno kävelyreitti, ja joen alajuoksun vanhoista teollisuusrakennuksista löytyy vireää kulttuuritarjontaa ja -toimintaa. Myös esimerkiksi kaupungin keskustan Kulturhuset on innostava paikka, Pauliina kertoo.
Pauliina kertoo olevansa ”hiukan hurahtanut” Oslon idyllisiin siirtolapuutarhoihin.
– Viihdyn kaupungin vilskeessä, mutta haluaisin harrastaa puutarhanhoitoa – pidän nimittäin konkreettisesta käsillä tekemisestä ja luomisesta. Olen myös kaikenlaisten värikarttojen ystävä!
Joulukuun alussa uudessa tehtävässään aloittanut Pauliina nimeää selviä tavoitteita työlleen.
– Toivon, että voimme Oslossa kytkeä toimintaamme entistä vahvemmin merkittäviin ja ajankohtaisiin paikallisiin tapahtumiin, asioihin ja ilmiöihin. Tavoitteenani on myös edistää visuaalisten taiteiden liikkuvuutta ja vaihtoa Suomen ja Norjan välillä.
Näköaloja Tallinnaan ja muualle Baltiaan
Anu Heinonen suosittelee lähestymään vanhaa Tallinnaa niin näköalapaikkojen korkeuksista kuin tunnelien syvyydestä.
– Kun kiipeää Patkulin ja Kohtuotsan näköalatasanteille vanhan kaupungin huipulle, saa eteensä hienon näkymän Tallinnaan. Kesäaikaan Radisson Blu Sky Hotelin terassilta voi katsella kaupunkia ja Itämerta. Myös ”pinnan alle” kannattaa sukeltaa: Kiek in de Kök -tornin kellarista pääsee maanalaiselle kierrokselle Bastionin tunneleihin. On jännittävää tietää, että tunneleissa asuu suojeltuja hämähäkkejä ja lepakoita, vaikkei niitä kierroksilla nähdäkään.
Väitöskirjaansa työstävä Anu nauttii tietotyön vastapainona monenlaisesta liikunnasta.
– Pitkät kävelylenkit Tallinnassa, Lapin luonnossa ja suurkaupunkien vilskeessä ovat minun juttuni. Edellisessä työpaikassani tutustuin kahvakuulatreeneihin, joista innostuin kovasti. Kahvakuulan lisäksi pilates on yksi lempilajeistani.
Anu haluaa viedä Viron-instituutin työtä laajemmin myös uusille toiminta-alueille.
– Kulttuurin ja koulutuksen eri teemat näkyvät jatkossa työssäni monipuolisesti. Oma taustani kytkeytyy tiiviisti Baltian maihin ja osittain myös Venäjään – lähdenkin innolla edistämään yhteistyötä Viron venäjänkielisellä alueella. Instituutin työ näkyy jatkossa vielä vahvemmin myös muualla Baltiassa.
Lisätietoja johtajien nimityksistä:
Pauliina Gauffin johtamaan Oslon-instituuttia (julkaistu 24.9.2018)
Anu Heinonen aloittaa Viron-instituutin johtajana 1.1.2019 (julkaistu 16.11.2018)