Suomen 17 kulttuuri- ja tiedeinstituutin toiminta tavoitti vuonna 2020 yhteensä yli 2,2 miljoonaa henkilöä.
Koronapandemia on vaikuttanut instituuttien toimintaan merkittävästi vuoden 2020 aikana. Sekä tapahtuma- että yleisömäärä laski noin kolmanneksella edeltävään vuoteen verrattuna. Poikkeusvuosi synnytti kuitenkin myös uusia toimintatapoja. Instituuttien tapahtumista suuri osa siirtyi verkkoon, ja tätä kautta on ollut mahdollista saavuttaa laajempi kansainvälinen yleisö instituuttien omien kohdemaiden yleisöjen lisäksi.
Keväällä 2020 instituuttiverkosto käynnisti yhteisen Together Alone -hankehaun. Ohjelmahaun tavoitteena oli tukea taiteilijoiden toimeentuloa kriisitilanteessa ja edesauttaa kansainvälisen yhteistyön jatkumista eri taiteenaloilla. Hankkeeseen käytettiin varoja, joita vapautui peruuntuneen muun toiminnan myötä. Hankehaun kautta rahoitettiin yhteensä 20 hanketta. Näiden hankkeiden tavoittama yleisömäärä oli vuoden loppuun mennessä yhteensä noin 274 000 (yli 258 000 somenäkyvyyden kautta, noin 14 000 katsojaa joko livenä tai verkossa sekä noin 1 800 osallistujaa). Together Alone -hanke saa jatkoa vuonna 2021.
Instituuttien vuoden 2020 tilastot pähkinänkuoressa:
- 773 ilmoitettua tapahtumaa (1 360 erillistä esityskertaa)
- yli 2 miljoonan hengen yleisömäärä instituuttien oman toiminnan kautta
- yli 4 000 osallistujaa
- lisäksi 20 verkoston rahoittamaa Together Alone -hanketta, jotka tavoittivat yhteensä noin 274 000 henkilöä
- toimintaa yhteensä 26 maassa
- tapahtumista ainakin 32 % toteutettiin joko kokonaan tai osittain verkossa
- yli 460 yhteistyökumppania
Vuoden 2020 aikana instituutit tarjosivat yleisöilleen:
- 236 erillistä julkaisua (mm. blogikirjoituksia, podcast-jaksoja, kirjoja, katalogeja)
- 112 näyttelyä
- 97 keskustelutilaisuutta (136 erillistä tapaamiskertaa)
- 80 elokuvanäytöstä (284 erillistä esityskertaa)
- 76 esitelmää tai luentoa (kaikkiaan 110 esityskertaa)
- 62 konferenssia, seminaaria tai kollokviota
- 52 residenssiä
- 39 muuta tapahtumaa (73 erillistä tapahtumakertaa)
- 41 konserttia (49 esityskertaa)
- 38 teatteri-, tanssi-, sirkus- tai muuta esitystä (93 esityskertaa)
- 23 työpajaa (62 erillistä kertaa)
- 24 kurssia
- 19 instituutin esittelytilaisuutta (23 esityskertaa)
- 17 lukutapahtumaa (18 erillistä kertaa)
- 16 verkottamistilaisuutta
- 7 messuosallistumista
- 3 asiantuntijavierailua
Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien verkosto
Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttiverkostoon kuuluu 17 eri puolilla maailmaa sijaitsevaa itsenäistä instituuttia, jotka edistävät suomalaisen taiteen, kulttuurin ja tieteen kansainvälistä liikkuvuutta, näkyvyyttä ja yhteistyötä. Jokaisen instituutin taustalla vaikuttaa omanlaisensa itsenäinen organisaatio (säätiö, rahasto tai yhdistys), joka ohjaa instituutin tavoitteita ja toimintatapoja.
Instituuttien ja Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry:n perusrahoitus tulee opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Instituutit saavat projekteilleen rahoitusta myös muun muassa tiedettä ja kulttuuria tukevilta säätiöiltä, yrityksiltä sekä kotimaisilta ja ulkomaisilta yhteistyökumppaneilta. Instituutit tekevät kotimaassa yhteistyötä niin taiteen tiedotuskeskusten ja kulttuurivientiorganisaatioiden kuin yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa.
Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry (SKTI) vahvistaa kulttuuri- ja tiedeinstituuttien ja niiden taustaorganisaatioiden yhteistyötä sekä avustaa instituutteja kotimaan viestinnässä, edunvalvonnassa ja hallintopalveluissa.. SKTI kerää vuosittain tietoa instituuttien toiminnasta ja koostaa näistä tilastoja. Toiminta- ja tapahtumatilastot perustuvat instituuttien ilmoittamiin tietoihin.