Ilmainen ja kaikille avoin taidefestivaali valtaa Helsingin päiväksi – esillä yhteisöllisesti syntynyttä kansainvälistä nykytaidetta

Together Again -taidefestivaali valtaa keskustakirjasto Oodin perjantaina 8. syyskuuta. Festivaalin juontaa kirjailija ja esiintyjä Jani Toivola ja pääpuhujana kuullaan lontoolaista Turner Prize -palkittua Assemble-kollektiivia. Festivaaliohjelmassa nähdään performansseja, keskusteluita ja teosesityksiä ympäri Helsinkiä. Festivaalin tuottaa Suomen maailmalla toimiva kulttuuri- ja tiedeinstituuttien verkosto.

Helsingin festivaali huipentaa instituuttien tuottaman kaksivuotisen kansainvälisen Together Again -taideohjelman, jossa on luotu yhteisöllistä taidetta Amsterdamissa, Helsingissä, Lontoossa, Madridissa, New Yorkissa, Oslossa, Pariisissa ja Portossa. Ohjelman myötä taiteilijat Matti Aikio, Minna Henriksson, Uwa Iduozee ja Kairos Collective ovat toteuttaneet neljä uutta tilausteosta ja Aapo Nikkanen & Léa Domingues, Post Theatre -kollektiivi sekä Pehmee-kollektiivi ovat jatkaneet jo aiemmin käynnistyneitä kokonaisuuksia. Kaikille teoksille yhteistä on kansainvälinen työskentely paikallisten yhteisöjen kanssa.

Nyt projektin aikana syntyneet teokset ovat nähtävillä Helsingissä. Festivaalipäivän aikana kolmessa sessiossa kulttuurialan ammattilaiset Yvonne Billimore, Lily Hall, Ali Akbar Mehta, Julian Owusu ja Giovanna Esposito Yussif avaavat yhteisöllistä taiteellista työskentelyä ohjelman taiteilijoiden kanssa. Lisäksi taiteilija Enni-Kukka Tuomala tutkii Itä-Helsingissä empatian yhteisöllistä roolia taiteen avulla. Festivaalin avaa Suomen Kulttuurirahaston toimitusjohtaja Susanna Pettersson.

“Pandemian aika on nostanut esiin projektilähtöisen työskenteyn haastavuuden, ja taiteilijoiden työskentelyn pitkäjänteinen tukeminen on nyt erityisen tärkeää. Together Again -ohjelmassa esiteltävät teokset on toteutettu kaksivuotisen prosessin aikana tukien sekä taiteilijoita että paikallisia yhteisöjä ja niiden rakenteita, luoden pysyviä yhteyksiä Suomen ja kohdemaiden välille”, sanoo festivaalin kuraattoritiimin jäsen, Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin ohjelmapäällikkö Elina Suoyrjö. Kuraattoritiimiin kuuluvat myös Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutin ohjelmapäällikkö Karoliina Korpilahti ja festivaalin tuottaja Monica Gathuo.

Tervetuloa seuraamaan festivaalia Oodiin Helsinkiin perjantaina 8.9. Klo 10–17 sekä suorana festivaalin verkkosivuilla osoitteessa togetheragain.fi.

Festivaali on avoin ja ilmainen kaikille. Puheenvuorot ovat englanninkielisiä ja tekstitetään englanniksi reaaliaikaisesti. Verkkosivuilla on myös luettavissa taiteilijoiden ja puhujien esittelyt, tarkempi festivaaliohjelma sekä tiedot festivaalin saavutettavuudesta.

Yhteistyökumppanit

Together Again on Suomen Benelux-instituutin, Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutin, Suomen Madridin-instituutin, Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin, Suomen Ranskan instituutin ja Suomalais-norjalaisen kulttuuri-instituutti FINNOn yhteistyöprojekti. Festivaalia tukevat Suomen Japanin instituutti, Suomen Saksan-instituutti ja Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry (SKTI).

Together Again -festivaali toteutuu Suomen Kulttuurirahaston Taide²-apurahalla ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella.

Projektin muut yhteistyökumppanit ovat Bienal ‘23 Fotografia do Porto, PhotoEspana, Frame Contemporary Art Finland, The Showroom, Vera List Center for Art and Politics, Rikhardinkadun kirjasto ja Embaixada de Portugal na Finlândia.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

suomeksi:
Monica Gathuo

+358 40 727 3513

englanniksi:
Ela Suleymangil

+32 (0) 486 844 248

 

Seuraa festivaalia Instagramissa: @togetheragain2023  #TogetherAgain2023 sekä suorana verkkosivuilla togetheragain.fi.

Ilmoittaudu festivaalille Oodiin: https://www.eventbrite.co.uk/e/together-again-festival-in-person-tickets-675031777217

Ilmoittaudu verkkokatsojaksi:  https://www.eventbrite.co.uk/e/together-again-festival-online-tickets-675963223197