#Harkkaripäiväkirjat

“Me kaikki varmasti toivoimme ikimuistoista harjoittelukevättä, mutta emme ihan näin ikimuistoista.”

– Suomen Rooman-instituutin EDUFI-harjoittelija Magda Hukari toukokuisessa blogitekstissään


Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuteissa on vuosittain yli 70 harjoittelijaa. Tänä poikkeuksellisena keväänä harjoittelijoiden arki on ollut tyystin toisenlaista kuin normaalioloissa. Monen harjoitteluaikaiset tehtävät muuttuivat selvästi, harjoitteluajan kotikaupungista oli palattava pikavauhtia Suomeen ja harjoittelua jatkettava kotimaassa. Joillakin harjoittelu on jatkunut instituutin toimintamaan poikkeusoloissa.

Instituutit ovat kevään mittaan jakaneet somekanavissaan instituuttiharjoittelijoiden blogitekstejä ja muita ajankohtaisia päivityksiä. Näiden yhteisenä aihesanana on #harkkaripäiväkirjat.

Jutuissa harjoittelijat kertovat taustastaan, kuinka pitkää harjoittelua ovat suorittamassa ja kenen rahoituksella (harjoittelujaksoja Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuteissa rahoittavat pääasiassa Opetushallitus ja Svenska kulturfonden). Harjoittelijat kuvaavat odotuksiaan ja tavoitteitaan harjoitteluajan alussa sekä sitä, miten koronakevät muutti harjoitteluaikaa. Moni harjoittelijoista on halunnut etsiä poikkeusoloista myös myönteisiä puolia – vaikka arki ja tavoitteet muuttuivat monen kohdalla rajusti, aika on ollut opettavaista ja kiinnostavaa.

Tänä keväänä instituuttien mittava Together Alone -hanke on dokumentoinut poikkeuksellista aikaa taiteen keinoin. Hanke on ollut kiinnostava osa kevään arkea myös monelle harjoittelijalle. #harkkaripäiväkirjat ovat puolestaan tarjonneet tilaisuuden peilata harjoittelukokemuksia eri maissa ja instituuteissa aikana, jolloin kaikki totuttu sujuukin toisin kuin odotettiin.

Alla linkkilista päiväkirjateksteihin instituuttien verkkosivuilla.
Ateena
Beirut
Berliini (Berliinistä myös 12.6. julkaistu teksti tässä)
Bryssel
Madrid (ajankohtaistekstejä taaksepäin selaamalla löydät myös kolme muuta tekstiä)
Rooma
Tallinna ja Tartto

Kevään kuulumisia löydät myös @instituuttiharkkarit-IG-tililtä. Näitä ja blogipäivityksiä on tulossa vielä lisää – #harkkaripäiväkirjat-aihesanaa seuraamalla löydät päiväkirjoista tuoreimmat.

Kuva kahden harjoittelijan käymästä WhatsApp-keskustelusta
Kuvassa osa Benelux-instituutin Sara Martinsenin ja Emil Kusnetsoffin harjoitteluaiheisesta WhatsApp-keskustelusta.