Anna-Maria Wiljanen valittu Suomen Japanin instituutin uudeksi johtajaksi

Suomen Japanin instituutin säätiö on valinnut filosofian tohtori, valtiotieteen maisteri Anna-Maria Wiljasen Suomen Japanin instituutin johtajan toimeen kolmivuotiskaudeksi 1.1.2018 alkaen. Instituutin johtaja vastaa tieteen ja kulttuurin ohjelma- ja hankesuunnittelusta, yhteiskuntasuhteiden hoitamisesta ja verkostojen laajentamisesta Japanissa ja Suomessa. Instituutin toimipaikka on Tokio.

Anna-Maria WiljanenAnna-Maria Wiljanen on väitellyt Helsingin yliopistossa taidehistorian oppiaineessa 2014. Wiljasella on laajat verkostot ja monipuolinen kokemus markkinoinnista ja viestinnästä niin kulttuurikentällä kuin myös yritysmaailmassa. Tällä hetkellä Wiljanen toimii UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön toiminnanjohtajana. Hän on aikaisemmin toiminut mm. Valtion taidemuseon viestintäpäällikkönä sekä vs. kehitysjohtajana.

“Olen innoissani uudesta toimestani ja näen instituutin toiminnan kehittämisessä suuria mahdollisuuksia! Laaja yhteistyö yhteiskunnan eri toimijoiden kanssa luo vahvan pohjan tuleville vuosille”, toteaa Anna-Maria Wiljanen.

Suomella on kaikkiaan 17 tiede- ja kulttuuri-instituuttia eri puolilla maailmaa. Suomen Japanin instituutti on tällä hetkellä ainoa toimipiste Itä-Aasiassa.

“Itä-Aasia on alueena kasvavan kiinnostuksen ja liiketoimintamahdollisuuksien kohde. Tieteellä ja kulttuurilla on maiden välisten yhteyksien rakentamisessa erittäin tärkeä rooli”, kertoo Suomen Japanin instituutin hallituksen puheenjohtaja, dosentti Susanna Pettersson.

Suomen Japanin instituutti valmistautuu käynnissä olevien tiede- ja kulttuurihankkeiden ohella tuleviin merkkivuosiin. Vuonna 2018 instituutti täyttää 20 vuotta, 2019 vietetään Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden solmimisen 100-vuotisjuhlavuotta ja 2020 Tokiossa järjestetään olympialaiset.

Suomen Japanin instituutti on Tokiossa toimiva tiede- ja kulttuuri-instituutti. Instituutti tunnistaa ja ennakoi Suomen ja Japanin kehitys- ja yhteistyötarpeita erityisesti tieteen, kulttuurin ja koulutuksen kentillä sekä auttaa potentiaalisia yhteistyötahoja löytämään toisensa Suomen, Japanin ja laajemminkin ympäröivän Itä-Aasian välillä.