A I S T I T / coming to our senses -hanke yhdistää instituutteja

A I S T I T / ​coming to our senses johdattaa aistituntemuksiin ja ruumiilliseen empatiaan – Nykytaidehanke tulee porrastetusti esille viiteen Euroopan kaupunkiin vuosina 202122.

Neljä suomalaista kulttuuri-instituuttia (Suomen Saksan-instituutti, Benelux-instituutti, Suomen Ranskan instituutti sekä Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti) kutsuivat kuvataiteilija Hans Rosenströmin ja kuraattori, koreografi Satu Herralan tutkimaan aisteja ja niiden fyysisiä, poliittisia ja teknologisia ulottuvuuksia tämän päivän yhteiskunnassa. A I S T I T / coming to our senses saattaa yhteen kuva- ja esitystaiteilijoita eri taustoista ja paikoista ja tuo esiin maailman, joka on hauras, yhteennivoutunut ja täynnä nyansseja.

On kiehtovaa, miten aistit liittävät meidät ympäristöömme. Ne ovat ratkaisevassa roolissa siinä, miten määritämme suhteemme ympäröivään maailmaan ja ymmärrämme oman asemamme siinä. Aistit ylittävät rajoja ja mahdollistavat siten prosessin, jossa ulkomaailma tulee ihmisen sisään ja päinvastoin, eli aistien avulla myös meistä voi tulla osa maailmaa. Aistihavaintomme ovat kuitenkin myös puutteellisia ja oman näkökulmamme rajoittamia. On tärkeää tiedostaa, että jaamme elämämme monien muiden aistillisten olentojen kanssa”, sanoo Hans Rosenström, kuvataiteilija ja hankkeen kuraattori.

Olemme lähestyneet aisteja kahdesta näkökulmasta. Yhtäältä meitä kiinnosti se, miten taide voi herkistää aistihavaintojamme ja lisätä tietoisuuttamme niiden vaikutuksista. Toisaalta halusimme ymmärtää, miten voimme tutkia aistimaailman monimuotoisuutta taiteen kontekstissa”, kertoo Satu Herrala, koreografi ja A I S T I T / coming to our senses -kuraattori.

Ensimmäinen osio A I S T I T / coming to our senses -kokonaisuudesta avautuu 28.3. Ranskassa kahdella näyttelyllä. Ensimmäinen näistä, When our eyes touch, järjestetään intiimissä Elissa ja Alvar Aallon suunnittelemassa Maison Louis Carré -asuintalossa, joka toimii nykyään museona. Se sijaitsee Bazoches-sur-Guyonnen kylässä, noin 40 kilometriä lounaaseen Pariisista. Näyttely jatkuu 13.6. asti ja mukana ovat seuraavat taiteilijat: Etel Adnan, Axel Antas, Simone Fattal, Terike Haapoja, Anna Maria Häkkinen, Kapwani Kiwanga, Maija Mustonen, Laure Prouvost ja Hans Rosenström.

Samaan aikaan Maison Louis Carrén kanssa avautuu näyttely Suomen Ranskan instituutin galleriatilassa. 28.3.–27.7.2021 nähtävässä näyttelyssä ovat mukana Axel Antas ja Laurent Millet. Dafna Maimonin uusi tilausteos, Leaky Teeth, on koettavissa instituutin isossa salissa heinäkuussa 2021.

Pariisin jälkeen A I S T I T / coming to our senses jatkuu Lontoossa Weaving, yearning -nimisellä kokonaisuudella. Kalle Nion ja Hans Rosenströmin uusi tilausteos tapahtuu julkisessa tilassa, vilkkaalla Kings Crossin alueella.

Näyttely Resonant bodies avautuu Berliinin KINDL-nykytaidekeskuksessa 22. toukokuuta. Kokonaisuudessa on esillä teoksia mm. Kati Rooverilta ja Christine Sun Kimiltä sekä uusi tilausteos Terike Haapojalta.

Hankkeen neljäs osuus, Coming to our senses, tapahtuu Helsingissä elo-syyskuussa osana Helsingin juhlaviikkoja. Mukana on kaikki hankkeeseen komissioidut uudet teokset sekä Taidehalliin kuratoitu ryhmänäyttely.

Viimeinen osio A I S T I T / coming to our senses -ohjelmakokonaisuudesta koetaan Gentissä Voo?uit-taidekeskuksessa vuoden 2022 alussa Kid Kokon tilausteoksella Disappearing.

Kaikki A I S T I T / coming to our senses -hankkeen taiteilijat ja yhteistyökumppanit julkistetaan myöhemmin keväällä.

Hanketta rahoittavat Alfred Kordelinin säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Niilo Helanderin säätiö, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Saastamoisen säätiö ja Suomen Kulttuurirahasto.

Keskustelutilaisuus kuraattoreiden ja hankkeen komissiotaiteilijoiden kanssa järjestetään Zoomin välityksellä tiistaina 2. helmikuuta kello 20 Suomen aikaa. Rekisteröidy keskusteluun täällä (https://calendly.com/aistit-senses/a-i-s-t-i-t-coming-to-our-senses).

Tietoa kuraattoreista:

Satu Herrala on Helsingissä asuva kuraattori, tutkija ja koreografi, jonka tausta on tanssissa ja somaattisissa liiketekniikoissa. Hän kuratoi festivaaliohjelmistoja, taiteellis-diskursiivisia tapahtumia, esityksiä ja keskusteluja. Hän on valmistunut koreografian maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta. Vuosina 2015–19 hän työskenteli kansainvälisen Baltic Circle -teatterifestivaalin taiteellisena johtajana. Hän on osa-aikaisena tohtorikoulutettavana Aalto-yliopiston taiteen, suunnittelun ja arkkitehtuurin koulutusohjelmassa, jossa hän tekee tutkimusta kuratoriaalisista kehkeytymisen metodeista sekä taidetapahtumien mahdollisuuksista aktivoida (poliittista) toimijuutta. Vuodesta 2016 alkaen hän on toiminut säännöllisesti mentorina Islannin Taideakatemian esittävän taiteen maisteriohjelmassa.

Hans Rosenström on kuvataiteilija, joka luo installaatioita, jotka käsittelevät katsojan psyykkistä ja fyysistä suhdetta tiettyyn aikaan ja paikkaan. Hän laatii teoksensa usein huolella suhteessa tilaan, jossa ne koetaan. Tilanteiden luomiseksi hän käyttää monia eri välineitä ja materiaaleja, hetkellisistä mutta käsin kosketeltavista äänistä arkkitehtonisiin rakenteisiin. Katsojan läsnäolo on oleellinen osa teoksia, jotka usein valmistuvat vasta kun ne aktivoidaan. Rosenström opiskeli sekä Malmön taideakatemiassa että Kuvataideakatemiassa, mistä hän valmistui kuvataiteen maisteriksi vuonna 2007. Rosenström osallistuu A I S T I T / coming to our senses -hankkeeseen myös taiteilijana.

 

A I S T I T / coming to our senses

Pariisi, Lontoo, Berliini, Helsinki ja Gent

Maaliskuusta 2021 alkuvuoteen 2022

www.aistit-senses.com

Instagram | Facebook 

Tilaa A I S T I T / coming to our senses -uutiskirje täältä.

Lisätietoja  ja haastattelupyynnöt:

Sini Rinne-Kanto

Viestintäpäällikkö

/ +33616104429