Tietämättömien idealismia vai toimivaa demokratiaa – miksi taide- ja kulttuuriorganisaatiot ottavat kantaa Gazan sotaan?

Hanna Lämsä

 


Maailmaa on järkyttänyt Israel/Palestiina konfliktin eskaloituminen Israel/Hamas sodaksi.

Hamas hyökkäsi raketti-iskuilla Israeliin 7.10. ja taistelijoita tunkeutui myös Gazan kaistaleen rajojen yli Israelin puolelle. Israelin mukaan yli 1400 israelilaista kuoli. Israel julisti sodan Hamasia vastaa ja käynnisti sekä raketti-iskut että myöhemmin maahyökkäyksen Gazaan. Tähän mennessä, Hamasin hallitseman terveysministeriön mukaan, Gazassa on kuollut jo yli 8500 ihmistä, joista yli 3500 lapsia, ja uhriluku kasvaa (YLE 1.11.2023).

Voitaneen todeta, että valtaosa kansainvälisestä yhteisöstä yhtyy siihen, että Gazan siviilien tilanne on katastrofaalinen, ja että tilanteen ei enää saisi antaa jatkua.

Tästä huolimatta Suomi äänesti tyhjää YK:n yleiskokouksen äänestyksessä koskien tulitaukoa Gazaan. Ulkoministeri Elina Valtosen mukaan syynä oli se, että julkilausumassa ei selkeästi tuomittu Hamasin iskua. Toisaalta ”päätöslauselma kuitenkin tuomitsee kaikki väkivallanteot, jotka kohdistuvat palestiinalaisiin ja israelilaisiin siviileihin, mukaan lukien muun muassa terroristiset teot, umpimähkäiset hyökkäykset ja provokaatiot.” (Paukkeri, Toivonen, YLE 28.10.2023) Lausuma hyväksyttiin lopulta 120 äänellä. 14 oli vastaan ja 45 äänesti tyhjää.

Israel/Palestiina tilanteesta ja Israel/Hamas sodasta kirjoittaminen ja puhuminen on muuttumassa yhä kiistanalaisemmaksi. Tähän törmäsi muun muassa Helsingin Sanomat uutisoinnissaan räjähdyksestä Gazan sairaalassa (Pullinen, HS. 20.10).

Sanat ja käsitteet ovat latautuneita tavoilla, joita tilanteeseen syvällisesti perehtymätön ei voi ymmärtää. Lue myös Tiina Kärjen, Antti Tarvaisen ja Mikko Jorosen kommentti ”Miehitys, asuttajakolonialismi ja vallan epätasapaino” (Lähi-itä NYT 20.10.2023) YLE:n sotaa taustoittavaan artikkeliin (Kokkonen, YLE, 17.10.2023).

Keskustelua leimaa myös syyttely, minkä lisäksi tilanne on myös paljastanut ja vahvistanut sekä antisemitismiä, islamofobiaa että rasismia. Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Britanniassa keskustelu on kiivastunut ja polarisoitunut tällä kertaa ehkä jopa aiempaa vahvemmin.

Erityisesti Palestiinan puolesta laaditaan vetoomuksia ja järjestetään mielenosoituksia laajasti myös taideorganisaatioissa ja kulttuurialalla. Keskustelua käydään myös siitä, miksi vetoomuksia ja kannanottoja laaditaan – mikä niiden merkitys, ja vaikutus, oikeastaan on. Tätä keskustelua käymme myös instituuttiverkostossa pohtiessamme rooliamme kansainvälisinä yhteiskunnallisina vaikuttajina.

Tässä tilanteessa on ensiarvoisen tärkeää, että meillä on mahdollista löytää aihetta ja aluetta koskevaa tutkimusta ja asiantuntijanäkemystä myös Suomessa ja suomeksi – Lähi-idän instituutin rooli alueen historiaa ja tämän päivän tilannetta koskevan tiedon tuottajana ja levittäjänä on aivan keskeinen.

Kansalaisina ja kansalaisyhteiskunnan toimijoina, joilla on muun muassa ilmaisun- ja sananvapaus – muista oikeuksista puhumattakaan – meillä on myös velvollisuus seurata, miten valitsemamme poliittiset päättäjät valtaansa käyttävät esimerkiksi kansainvälisissä yhteistyöelimissä, joissa tilannetta pyritään ratkaisemaan.

Kansainvälisen humanitäärisen oikeuden ja sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen näkökulma painottuu tällä hetkellä liian vähän. Tinkimättömyys tässä olisi myös Suomen tehtävä.

Lähteet:

Maria Paukkeri, Terhi Toivonen: ”Suomi äänesti YK:ssa tyhjää Gazaan tulitaukoa vaativassa päätöslauselmassa – Orpon mukaan linja on johdonmukainen”, YLE 28.10.2023

Jussi Pullinen ”Näin uutisoimme räjähdyksestä Gazan sairaalassa – ja tässä olisimme voineet parantaa”, HS. 20.10. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009933533.html

Tiia Järvinen, Antti Tarvainen, Mikko Joronen: Miehitys, asuttajakolonialismi ja vallan epätasapaino: Kommentti Ylen taustoitukseen Gazan tilanteesta, Lähi-itä NYT, 20.10.2023
https://lahi-itanyt.fi/nyt/miehitys-asuttajakolonialismi-ja-vallan-epatasapaino-kommentti-ylen-taustoitukseen-gazan-tilanteesta/

Yrjö Kokkonen: ”Mistä Gazan sodassa on kysymys – 5 kysymystä ja vastausta” YLE17.10.2023
https://yle.fi/a/74-20055677

Uwa Iduozee: ”Jääkö Gazan siviilien kärsimys vähemmälle huomiolle, koska kuva palestiinalaisista ei sovi mustavalkoiseen tarinaan?” YLE 2.11.2023 https://yle.fi/a/74-20057886

Anna-Maija Lippu ja Mari Koppinen: Taideväki vetoaa hallitukseen: ”Suomi seisoo historian väärällä puolella” HS, 3.11.2023 https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009965096.html

Sascha Freudenheim:”Enough With the Solidarity Statements. Why Art Institutions Should Stop Taking Positions on Geopolitical Events They Have Nothing to Do With – There are better ways to help.” artnet news, 16.10.2023 https://news.artnet.com/opinion/stop-issuing-solidarity-statements-2378160

“An open letter from the art community to cultural organizations” Artforum, 19.10.2023
https://www.artforum.com/columns/open-letter-art-community-cultural-organizations-518019/