Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit tarjoavat vuosittain kymmenille opiskelijoille ja vastavalmistuneille kansainvälistä työkokemusta harjoittelupaikkojen kautta. Eri aloilta tulevat harjoittelijat ovatkin kaikille instituuteille korvaamaton voimavara. Suomen Lontoon instituutissa tammikuusta lähtien työskennellyt Sara Forsius kertoo harjoittelukokemuksestaan instituutissa sekä elämisestä vilkkaassa metropolissa.
Kerro hieman taustastasi ja siitä, mikä innosti sinua hakemaan harjoitteluun Suomen Lontoon instituuttiin?
Opiskelen kuvausta ja editointia ammatikorkeakoulu Arcadassa. Olen tyytyväinen opintoihini, mutta haaveilin opiskeluista ulkomailla ja halusin laajentaa kulttuurialan osaamistani myös elokuva-alan ulkopuolelle. Lontoo on yksi lempipaikoistani Euroopassa, joten päädyin hakemaan harjoittelupaikkaa Svenska kulturfondenin kautta Suomen Lontoon instituuttiin.
Millaista on arki instituutissa ja Lontoon kaltaisessa suurkaupungissa?
Suomen Lontoon instituutissa on kannustava ja inspiroiva työilmapiiri, mikä on hyvin tärkeää koska työtahti instituutissa on ajoittain hyvin tiivis ja suurkaupungin arki erittäin vilkasta. Toisinaan kiireisessä metropolissa eläminen voi olla haastavaa, kun metrolakot, homeongelmat asunnossa ja loputon liikenne vaivaavat. Lontoo kiehtoo kuitenkin historiallaan, laajalla kulttuuritarjonnallaan ja monikulttuurisuudellaan.
Mitä tehtäviisi instituutissa kuuluu?
Työtehtäväni instituutissa ovat olleet erittäin monipuolisia. Olen saanut paljon vastuuta esimerkiksi TelepART -apurahaohjelman pyörittämisessä ja eri tapahtumien järjestelyissä. Joskus taas päädyn tiskaamaan viinilaseja instituutin tilaisuuksissa. Harjoittelun aikana olen perehtynyt monipuolisesti kulttuurituotantoon, markkinointiin sekä tutustunut syvemmin sekä Suomen että Ison-Britannian taidekenttään. Olen myös saanut mahdollisuuden tutustua upeisiin ihmisiin ja löytänyt uusia ystäviä harjoittelun kautta.
Mikä on ollut antoisinta harjoittelussasi?
Tykkään kuvata ja editoida videoita ja olen ilokseni saanut kehittää taitojani kuvaamalla videohaastatteluita A Tale of Two Countries -digigalleriaa varten. Projektin kautta päädyin matkustamaan yksin Länsi-Englantiin Gloucesteriin, jossa haastattelin ja kuvasin mäkihyppääjä Eddie Edwardsia. Hän kertoi minulle iloisesti Suomen-seikkailuistaan, esimerkiksi siitä, kun hän majoittui mielisairaalassa Kuopiossa ja sai tietää että hänet oli hyväksytty vuoden 1988 talviolympialaisiin.
Kerro jostain harjoitteluajan huippuhetkestä?
Harjoittelun mieleenpainuvimpiin kokemuksiin lukeutuu ehdottomasti matka Pariisiin instituutin johtajan Pauliina Ståhlbergin sekä taide- ja kulttuuriohjelman päällikön Jaakko Nousiaisen kanssa. Pääsimme haastattelemaan muotisuunnittelija Jean-Paul Gaultieria siitä, miten Tom of Finland on inspiroinut häntä!
Teksti: Rosa Kuosmanen
Kuva: Sara Forsius
Svenska kulturfonden tarjoaa 11 kuukauden pituisia harjoittelujaksoja kymmenessä eri kulttuuri- ja tiedeinstituutissa. Paikkoja voivat hakea ne, joilla on ruotsi opiskelu- tai äidinkielenä. Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry koordinoi näiden harjoittelupaikkojen hakuprosessia. Syksyn hakuaika on 15.-30.9. ja tänä syksynä haussa ovat harjoittelupaikat Suomen Lontoon, Japanin ja Tukholman instituuteissa. Lisätietoja: www.instituutit.fi/sv/praktik.