Ekologinen ohjeistus on laadittu Helsingissä sijaitsevan Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry:n (SKTI) toimesta.
Tavoitteenamme on näillä ohjeilla helpottaa seitsemäntoista ympäri maailmaa toimivan instituutin kestävien päätösten tekemistä ja vähentää hiilijalanjälkeämme. Instituutteja pyydetään jakamaan nämä ohjeet henkilöstölleen ja käyttämään niitä yhteisenä muistutuksena, kun he tekevät päätöksiä, jotka vaikuttavat ympäristöömme.
Ohjeet perustuvat instituuttiverkoston Ecological Practices -työryhmän tekemään hyvien käytäntöjen kartoitukseen. Työryhmän keskusteluissa sekä tämän oheistuksen tekemisessä on käytetty apuna HIAP:n ja Mustarindan Post-fossil transition -projektia.
Ruokatarjoilu ja juomat:
Tarjoa kasvisruokaa. Vältä liha- ja maitotuotteiden tarjoamista. Valitse ruokapalveluntarjoaja, jolla on kokemusta kasvis- tai vegaaniruokien valmistamisesta, jotta ruoka on herkullista.
Valitse sesongin mukaisia, paikallisia, luonnonmukaisia ja ympäristösertifioituja tuotteita, jos mahdollista. Tutustu alueesi sesongin tuotteisiin ja aseta ne etusijalle. Kiinnitä yleisesti huomiota tuotteiden tarjontaketjuun ja kuljetukseen.
Minimoi ruokahävikki. Suunnittele ruokalistat huolellisesti ja älä osta enempää kuin tarvitset. Pakasta tai jaa kaikki ylijäävä ruoka. Huolehdi henkilökunnan keittiössä siitä, että vanhenevat tuotteet tarkistetaan säännöllisesti. Älä keitä enempää kahvia kuin mitä kulutat.
Valitse palveluntarjoaja, joka voi valmistaa kaikki tarjoilut vegaanisiksi ja gluteenittomiksi. Näin varmistetaan, ettei erilaisten ruokavalioiden tarjoilu ole aina tarpeen.
Vastaanottoihin ja illallisiin on saatavilla monipuolinen valikoima luomuviinejä ja -oluita. Kuten kaikkien muidenkin tuotteiden kohdalla, kiinnitä huomiota kuljetuspäästöihin. Käytä mahdollisuuksien mukaan hanavettä ja vältä muovijätettä.
Ulkona syöminen. Isännöidessäsi vieraita ole tietoinen ravintolavalinnastasi ja harkitse ravintolan valitsemista, joka sitoutuu zero waste -periaatteeseen ja tarjoaa kasvis-, paikallisia ja/tai luomuruokia.
Matkustaminen:
Matkusta vähemmän. Harkitse, onko matka välttämätön, vai voidaanko tavoite saavuttaa etäyhteyden avulla.
Matkusta meri- tai maateitse, jos mahdollista. Kannusta henkilöstöäsi ja vieraitasi matkustamaan maa- tai meriteitse sekä mahdollista se heille. Tarjoa tukea matkan suunnitteluun ja/tai anna mahdollisuus käyttää työaikaa matkan suunnitteluun ja suorittamiseen.
Suosi paikallisia palveluntarjoajia. Vähennä matkustamista yhteistyössä paikallisten palveluntarjoajien kanssa, esimerkiksi projektien teknisen henkilöstön osalta.
Kun matkustamista ei voida välttää, kompensoi päästöt mahdollisuuksien mukaan.
Tee yhteistyötä. Käytä verkostoasi resurssien jakamiseen. Voisitko vierailun liittää myös toisen paikallisen kumppanin ohjelmaan tai löytyykö matkustusreitin varrelta kumppaneita, joiden kanssa tehdä yhteistyötä. Käytä suomalaista verkostoasi, mukaan lukien SKTI, käytännön asioiden järjestämiseen Suomessa.
Kaiken materiaalikäytön minimoiminen:
Minimoi kaiken jätteen määrä. Kierrätä kaikki materiaalit toimistossa ja tapahtumissa. Osta vain tarpeellista ja valitse kierrätettyjä tai kestävästi ja reilusti tuotettuja tuotteita. Kun mahdollista, lainaa, vuokraa ja jaa esineitä.
Minimoi kaikki painettu materiaali. Tarjoa pääasiassa kokouksen ja muiden tapahtumien materiaalit sähköisessä muodossa ja pyydä osallistujia tuomaan materiaalinsa sähköisessä muodossa. Etsi FSC-merkintää paperituotteista.
Vältä haitallisten kemikaalien käyttöä. Kiinnitä huomiota siivouspalveluyrityksen ekologisiin arvoihin. Käytä toimistossa luonnollisia tai ekologisesti sertifioituja puhdistusaineita.
Käytä vähemmän energiaa. Selvitä, voisitteko sinä ja vuokranantajasi siirtyä älykkääseen lämmitysjärjestelmään ja ostaa uusiutuvaa sähköä (tuuli, vesi ja aurinko). Sammuta sähköiset laitteet ja valot poistuessa toimistosta. Säästä vettä.
Normien kyseenalaistaminen ja uudistaminen:
Puolusta kestäviä ratkaisuja. Liity paikallisiin toimijoihin tai työryhmiin ja työskentele energian käyttöön liittyvän paradigman muutoksen puolesta. Mieti, miten ohjelmistosi voi uudistaa rakenteita, jotka liittyvät energian ja luonnonvarojen ylikulutukseen.
Vaadi organisaatioltasi enemmän kuin yksittäisiltä taiteilijoilta. Kun työskentelet projekteissa ja suunnittelet ohjelmistoa, älä ainoastaan vaadi taiteilijoita ja muita vieraita tekemään ympäristöä koskevia kestäviä päätöksiä, vaan keskity koko organisaatioon. Suurin osa päästöistä syntyy instituutioiden tasolla.
Vähemmän on enemmän. Valitse laatu määrän sijaan.
Kouluta ja motivoi. Pidä instituutin henkilöstö ajan tasalla siitä, miksi hiilipäästöjen radikaali vähentäminen on kriittistä.
Työskentele jatkuvuuden puolesta. Älä ajattele ympäristökysymyksiä taide- ja kulttuurialan väliaikaisena trendinä, vaan työskentele koko yhteiskunnan kattavan, pysyvän rakenteellisen muutoksen puolesta.